Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

- Σφράγισαν εργοστάσια που ρυπαίνουν επικίνδυνα το περιβάλλον και τον Ασωπό


Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Διεύθυνση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εντείνονται ήδη οι αυστηροί έλεγχοι στα εργοστάσια των Οινοφύτων και γενικά της Βοιωτίας, μετά τον ξεσηκωμό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και την διαπίστωση της εκτεταμένης ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα με το άκρως τοξικό και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.
Ήδη η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού συνεργάζεται και πιέζει προς την κατεύθυνση των ελέγχων, με συνέπεια άλλα δύο εργοστάσια να σφραγιστούν, επειδή καθ’ υποτροπήν δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος! Δημοσιεύουμε περικοπές από την καταγγελία σφράγισης των παρανομούντων εργοστασίων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Ε.Υ.Ε.Π.)
 - ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Σφράγιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων της εταιρείας BATANODE METALSTAR ΕΠΕ, «Παραγωγή Συσσωρευτών, Ανακύκλωση Συσσωρευτών, Παραγωγή Ανοδίων», που εδρεύει στο 54ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, Θέση Λυσία, στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Κίνηση διαδικασίας περί «Περιβαλλοντικής Ευθύνης» - Λήψη μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης.
Κατόπιν επανειλημμένων ανώνυμων αναφορών-καταγγελιών περί επανειλημμένης παράνομης ενεργοποίησης και λειτουργίας της επιχείρησης του θέματος, κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η υπηρεσία μας προέβη, το Σάββατο  04-12-2010, σε έκτακτο έλεγχο με τη συνδρομή ομάδας Αστυνομικών της ΟΕΠΤΑ/Δ/νσης Τροχαίας Αττικής, παρουσία του  αρμόδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Κατά τον έλεγχο, μεταξύ άλλων,  διαπιστώθηκε:
1. Λειτουργία της επιχείρησης με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από εγκατεστημένο Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος μεγάλης ισχύος, παρά την (1) σχετική ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και την ακόλουθη ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ.

2. Λειτουργία ορθοκαμίνου (φούρνου τήξης), τροφοδοσία και τήξη στοιχείων συσσωρευτών και ανάκτηση-παραγωγή  Μολύβδου και Ψευδαργύρου.

3. Υπαίθρια αποθήκευση, στον αύλειο χώρο, εκατοντάδων κυβικών μέτρων αποβλήτων μεταλλουργικών διεργασιών, κυρίως χύδην,  (ξαφρίσματα, σκωρίες, σκόνη σακκόφιλτρων, ρινίσματα μετάλλων κ.α), στερεών καυσίμων (πετ κωκ, λιθάνθρακα) ‘‘υγρών καυσίμων’’ (μάλλον χρησιμοποιημένων διαλυτών και ελαίων, σαπουνελαίων και ορυκτελαίων), χρησιμοποιημένων ηλεκτρολυτών σε δοχεία και άλλων υλικών (συσσωρευτές, τεμαχισμένα πλαστικά κελύφη συσσωρευτών, σκραπ, μεταλλικά στοιχεία, μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων, εξοπλισμός κ.α.), πολλά εκ των οποίων εμπεριέχονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων και χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα ή εν δυνάμει επικίνδυνα. Επισημαίνεται ότι στον αυλή της εγκατάστασης, δίπλα στην ορθοκάμινο, εντοπίστηκε λάκκος μπαζωμένος με διαχειριζόμενα υλικά (σκόνες-σκωρίες). Ο αύλειος χώρος εναπόθεσης υλικών έφερε σε τμήμα του μόνο τσιμεντένιο υπόστρωμα, μη στεγανό, διαρρηγμένο με κλήση προς γειτονικό καλλιεργούμενο οικόπεδο  με εγκατεστημένη γεώτρηση εντός του και εμφανείς απολήξεις εκπλυμάτων και απορρίψεις υλικών σε αυτό.

4. Απασχόληση πέντε Αλλοδαπών εργατών και ενός Ημεδαπού για την  έναυση και τροφοδοσία της ορθοκαμίνου και την ανάκτηση Μολύβδου.

Για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία λόγω υποβάθμισης του περιβάλλοντος, παράνομης διαχείρισης αποβλήτων και παράνομης λειτουργίας.
Στο πλαίσιο των παραπάνω η υπηρεσία μας θα ακολουθήσει την  προβλεπόμενη από το άρθρο 9, παρ. Α.4 του Ν.2947/2001  (ΦΕΚ 228Α) διαδικασία. Ειδικότερα, εξετάζει ήδη στοιχεία που υπέβαλλε ο εκπρόσωπος της επιχείρησης και με τη λήψη των αποτελεσμάτων εργαστηριακής ανάλυσης των ληφθέντων δειγμάτων υλικών θα συντάξει έκθεση ελέγχου με την οποία η ελεγχόμενη δραστηριότητα θα κληθεί σε απολογία. Ακολούθως θα εκδοθεί αιτιολογημένη Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και Εισήγηση Επιβολής Προστίμου και ταυτόχρονα ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβασθεί στην οικεία Εισαγγελία Πρωτοδικών για την διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.
Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι κατά τους δύο προηγούμενους ελέγχους της ΕΥΕΠ στην εν λόγω επιχείρηση, στις 18-06-2004 και στις 03-12-2008 (2 και 3 σχετικά) διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, παράνομη λειτουργία χωρίς άδειες διάθεσης λυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς και ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων.
Η επιχείρηση με το ως άνω (4) σχετικό γνωστοποίησε στην αρμόδια Δ/νση Περ/κου και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας ότι, βάσει του αρ 8, παρ. 1  του Π.Δ. 148/2009 «... θα προβεί άμεσα σε προληπτικές ενέργειες» και ειδικότερα «…σε μικρής κλίμακας μηχανική επεξεργασία του χονδρόκοκκου μίγματος μολύβδου και οξειδίου του μολύβδου και αποθήκευσή του σε ασφαλές κλειστό και στεγανό container» και «ενσάκιση (σε big bags) των παραχθέντων σκωριών και αποθήκευσή των σε αποθηκευτικό χώρο».
Ακολούθως, το Σάββατο 12-02-2011, περιήλθε στην υπηρεσία μας ανώνυμη καταγγελία για ενεργοποίηση-επαναλειτουργία του φούρνου τήξης της επιχείρησης.
Ενημερώθηκαν σχετικά το Α.Τ. Οινοφύτων και η Εισαγγελία Πλημ/κών Θήβας για τις  ενέργειές τους.

Ο Γενικός Επιθεωρητής
Παναγιώτης Μέρκος

• Επίσης μετά από σειρά καταγγελιών και διαπιστώσεων σφραγίστηκε και το εργοστάσιο συσκευαστηρίου καρότων και κρεμμυδιών, ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Γ. Παππά στη θέση Λαψάνα  

- Μετ’ εμποδίων Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (Γ.Π.Σ.) στο Δήμο Ωρωπού


• 13 Οικισμούς εκτός πολεοδόμησης προβλέπει η μελέτη της Α΄ φάσης που παραδόθηκε στον Οργανισμό Αθήνας .Δέκα τρεις οικισμοί στον πρώην Δήμο Ωρωπίων, που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, εμφανίζονται στην Α΄ Φάση αυτής της μελέτης, εκτός πολεοδόμησης, συνολικά ή τα μεγαλύτερα τμήματά τους, και μάλιστα με πυκνοδομημένους θύλακες.
Αυτοί οι οικισμοί είναι:
1) Λευκά Κάμπου Ωρωπού,
2) Πευκί,
3) Καμάρι,
4) Χρυσοπηγή,
5) Δροσιά,
6) Νέα Εκάλη,
7) Παντένα,
 8) Πρόοδος (πρώην Αετοφωλιά),
9) Πανόραμα Χαλκουτσίου,
10) Άγιος Αθανάσιος,
 11) Πανόραμα Αγριλέζας,
12) Τα μεγαλύτερα τμήματα του Πευκιά,
 13) Νέος Ωρωπός.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού που εκπροσωπεί ως θεσμικό δευτεροβάθμιο επίσημο όργανο το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Ωρωπού, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού που έχει ανατεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή στον Οργανισμό Αθήνας. Στην πορεία ο Οργανισμός Αθήνας ανέθεσε την εκπόνηση αυτής της μελέτης σε ιδιωτικό γραφείο, το οποίο ήδη έχει παραδώσει το προϊόν της εργασίας στον εντολοδόχο Οργανισμό Αθήνας από τον Μάιο του 2010.
 Από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία ζήτησε να ενημερώνεται από το Τεχνικό Γραφείο, το οποίο γραφείο ζήτησε αρχικά από τους συλλόγους να συμπληρώσουν την πραγματική οικιστική κατάσταση κάθε οικισμού και τις ιδιαιτερότητες, με συνέπεια όλοι οι οικισμοί να ανταποκριθούν υπό την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας. Και τούτο, παρά την αντίθετη θέση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να συνεργαστεί το γραφείο με τους συλλόγους, πράγμα που δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά, αφού σε τέτοια κορυφαία προβλήματα, που σηματοδοτούν το μέλλον της περιοχής, είναι απαραίτητη, νόμιμη και υποχρεωτική η κοινωνική συναίνεση με τους κατοίκους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν.
Παρά το γεγονός ότι η μελέτη της Α΄φάσης του ΓΠΣ έχει αποπερατωθεί και έχει παραδοθεί από τον περσινό Μάιο στον Οργανισμό Αθήνας, καμιά ενημέρωση δεν δόθηκε στους κατοίκους μέχρι σήμερα από τη δημοτική αρχή, όπως όφειλε. Για το γεγονός αυτό η Ομοσπονδία κινήθηκε άμεσα με μηχανικούς της περιοχής μας, πήρε τη μελέτη του Γραφείου από το διαδίκτυο και στη συνέχεια πραγμαμτοποίησε σύσκεψη ενημέρωσης στα Γραφεία της προς όλους τους συλλόγους και τους κατοίκους. Τη σύσκεψη παρακολούθησε και ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, ο οποίος ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την πρωτοβουλία της και ζήτησε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο δημαρχείο, ώστε και ο δήμος από την πλευρά του να παραθέσει όποια στοιχεία διέθετε από τον Οργανισμό Αθήνας για την ενημέρωση των συλλόγων.

Η δεύτερη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ωρωπού
Μετά την πρώτη ενημέρωση, σχετικά με την πορεία της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που δόθηκε στα Γραφεία της Ομοσπονδίας,από τον πολιτικό μηχανικό της περιοχής μας Γιώργο Παναγόπουλο και τον αντιπρόεδρο δικηγόρο Παναγιώτη Αθανασόπουλο, ακολούθησε η δεύτερη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ωρωπού.
Από πλευράς Δήμου παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ηλιάσκος, ο δημοτικός σύμβουλος Καλάμου Παναγιώτης Βασιλάκος και ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μπαλόκας.
Ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου είχε προσκληθεί και παρευρέθη ο γνωστός μηχανικός - μελετητικού γραφείου κ. Δημητριάδης και από την Ομοσπονδία ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Παναγόπουλος που παρακολουθεί την εξέλιξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Στη σύσκεψη αυτή παρευρέθη ακόμη η αρχιτέκτων Σίσυ Κορακά που είναι μάλιστα υπάλληλος του Οργανισμού Αθήνας, και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ομοσπονδία Συλλόγων.
Αρχικά, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί και τώρα και στο μέλλον το κλίμα συνεργασίας της δημοτικής αρχής με τους συλλόγους και την Ομοσπονδία που τους εκπροσωπεί, η οποία μάλιστα πρωταγωνιστεί και διευκολύνει το Δήμο σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ηλιάσκος στην πορεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, υποσχόμενος μάλιστα, ότι τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση των συλλόγων και των δημοτών. Και πρότεινε τελικά να γίνουν κοινές προτάσεις προς τον Οργανισμό Αθήνας για τη “θεραπεία” τυχόν αδικιών που έχουν διαπιστωθεί στη μελέτη της Α΄ φάσης.
Την πορεία και τις κραυγαλέες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί στη μελέτη της Α΄ Φάσης σε βάρος 13 περίπου οικισμών, επισήμανε κατά την ανάλυσή του ο μηχανικός Γιώργος Παναγόπουλος, ο οποίος πρότεινε την άμεση παρέμβαση στον Οργανισμό Αθήνας, μαζί με τη Δημοτική Αρχή, ώστε ν’ αρθούν οι αδικίες που έχουν παρατηρηθεί στη μελέτη.
Εποικοδομητικές θέσεις στο πρόβλημα πήρε και η αρχιτέκτων Σίσυ Κορακά, η οποία μάλιστα εξήρε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων για ένα τόσο σοβαρό θέμα και τους δήλωσε ότι θα βοηθήσει σε κάθε κατεύθυνση. Ο μηχανικός κ. Δημητριάδης που εκπροσωπούσε το Δήμο, αναφέρθηκε γενικά στη φιλοσοφία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και περιέργως αμφισβήτησε την προέλευση και γνησιότητα των χαρτών που έχουν προσαρτηθεί στη μελέτη, τους οποίους παρουσίασε ο μηχανικός της Ομοσπονδίας Γιώργος Παναγόπουλος.
Στο υπό συζήτηση θέμα αναφέρθηκαν από τους παρευρισκομένους με θετικές προτάσεις ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Βασιλάκος, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μπαλόκας, ο οποίος έθεσε, μεταξύ άλλων και την περίπτωση του εξασθενούς χρωμίου, που κατέστησε παντελώς αδύνατη την καλλιέργεια στη χαρακτηρισμένη από τη μελέτη γεωργική γη, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας απ’ όπου υδρεύονται τα κτήματα περιέχει υψηλές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. ο πρόεδρος του “Αγίου Αθανασίου” Βαγγέλης Βάθης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Αθανασόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σπύρος Κωστελέτος και πολλοί άλλοι. Το συντονισμό είχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος τελικά πρότεινε να προωθηθούν σύντομα κοινές προτάσεις Ομοσπονδίας - Δήμου για να προληφθούν παράφορες αδικίες στους 13 οικισμούς, που έχουν διαπιστωθεί κατά την Α΄ φάση και βέβαια πριν αυτή περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας.

-Μέγα σκάνδαλο οικονομικών ατασθαλιών σε βάρος της πρ. Κοινότητας Καπανδριτίου


• Ήδη η υπόθεση του σκανδάλου οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς
• Ενημερώθηκαν ο Δήμαρχος Ωρωπού και οι αρχηγοί των συνδυασμών

Ενημέρωση για υπόθεσηοικονομικών ατασθαλιών
Στην κοινότητα Καπανδριτίου ανακαλύψαμε εντελώς τυχαία στο τέλος του 2009, μια υπόθεση που άπτεται σοβαρών οικονομικών ατασθαλιών σε βάρος της κοινότητας, που συνέβησαν επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μπουλέκου και Ευαγγέλου Ντόφη.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, προβήκαμε σε μια σειρά ενεργειών για την διασφάλιση των συμφερόντων της κοινότητας, καθώς και για τον καταλογισμό των ευθυνών σε όσους ενέχονται.
Επειδή η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και οι περαιτέρω ενέργειες εκ μέρους μας δεν ολοκληρώθηκαν λόγω λήξεως της θητείας μας, προβαίνω στην ενημέρωση όλων σας, με σκοπό την ολοκλήρωση από την δημοτική αρχή των ενεργειών που απαιτούνται και την αποφυγή οποιασδήποτε συγκάλυψης είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.
Η υπόθεση εν συντομία έχει ως εξής:
Το κοινοτικό συμβούλιο με την απόφαση 71/95, ανέθεσε στους : Τεχνική Εταιρεία Μελετών « Γ. Ανδρουλακάκης-Γ.Κουναλάκης- Κ. Αναγνωστόπουλος & Συν/τες » με τον διακριτικό τίτλο ΦΑΣΜΑ ΟΕ και στους αρχιτέκτονες πολεοδόμους Ιωακείμ Σπανούδη και Γεωργία Σωτηρίου, την εκπόνηση μελέτης ΓΠΣ-Κτηματογράφηση-Πολεοδόμηση-Πράξη Εφαρμογής της Κοινότητας Καπανδριτίου, με αμοιβή η οποία προεκτιμήθηκε από την ΤΥΔΚ στο ποσό των 174.100.000 δρχ. πλέον ΦΠΑ 31.338.000, ήτοι σύνολο 205. 438.000 δρχ.
Ταυτόχρονα με την υπογραφή της σύμβασης, δόθηκε στους αναδόχους το ποσό των 26.115.000 δρχ. πλέον ΦΠΑ ως προκαταβολή, το οποίο θα συμψηφιζόταν σταδιακά με την εκτέλεση της σύμβασης. Για την διασφάλιση δε  της προκαταβολής, η κοινότητα έλαβε από τους αναδόχους δύο ισόποσες εγγυητικές επιστολές 26.115.000 δρχ. ενώ για την καλή εκτέλεση της σύμβασης δύο επίσης εγγυητικές επιστολές 8.705.000 δρχ.
Όμως οι ανάδοχοι εκτέλεσαν ένα μικρό μέρος της σύμβασης την οποία στη συνέχεια κατάγγειλαν, με αποτέλεσμα, να μην συμψηφιστεί ολόκληρη η προκαταβολή που τους δόθηκε. Έτσι παρακράτησαν 24.723.850 δρχ. τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν στην κοινότητα.
Επί πλέον, οι εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει η κοινότητα, δεν βρέθηκαν στα αρχεία της. Από την έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι, κατά την διάρκεια ισχύος της σύμβασης και πολύ πριν αυτή καταγγελθεί από τους αναδόχους, είχαν επιστραφεί στην αρχή που τις εξέδωσε, οι δύο εγγυητικές επιστολές που αφορούσαν και διασφάλιζαν την προκαταβολή, η μία εκ των δύο καλής εκτέλεσης που επιστράφηκε μετά την καταγγελία της σύμβασης, ενώ αγνοείται η ύπαρξη της άλλη.
Ενέργειες που κάναμε:
Μετά την επιβεβαίωση της υπόθεσης, καταθέσαμε στις 16/7/2010 αίτημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου της συγκεκριμένης σύμβασης για την αποκατάσταση της ζημιάς την οποί υπέστη η κοινότητα και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την διερεύνηση και καταλογισμό τυχόν ποινικών ευθυνών.
Αναζητώντας τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει η κοινότητα διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν στα αρχεία, ούτε υπήρχε κάποιο έγγραφο που να εξηγεί την απουσία τους. Απευθυνθήκαμε στις 28/9/2010 στην αρχή που τις εξέδωσε, η οποία μας γνωστοποίησε ότι οι 3 από τις 4 είχαν επιστραφεί. Για την εξέλιξη αυτή ενημερώσαμε στις 10/11/2010, τόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο, όσο τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Στις 11/11/2010 καταθέσαμε εξώδικο στους αναδόχους, ζητώντας την αποκατάσταση της ζημιάς από την παράνομη παρακράτηση του υπολοίπου ποσού της προκαταβολής, στο ύψος που είχε ανέλθει το αρχικό ποσό των 24.723.850 δρχ., θέτοντας προθεσμία είκοσι ημερών από την επίδοση η οποία παρήλθε άπρακτος, χωρίς στο διάστημα αυτό να υπάρξει καμία επικοινωνία μεταξύ κοινότητας και αναδόχων.
Η αρμόδια επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θεωρώντας ότι το ποσό των 24.723.850 δρχ. αποτελεί ζημία της κοινότητας και όχι έλλειμμα, στην απάντησή της, δήλωσε αναρμόδια να προβεί στον καταλογισμό και ζήτησε να απευθυνθούμε εμείς στην Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε ο Επιθεωρητής να διεξαγάγει την έρευνα και να προβεί στον καταλογισμό.  
Επειδή θεωρήσαμε ότι, η επίτροπος ως Πόντιος Πιλάτος, αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες που έχει ως ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός και επί πλέον ζητά από εμάς να κάνουμε αυτό που αυτή έχει υποχρέωση να κάνει, στις 29/11/2010 απευθυνθήκαμε ξανά στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στον Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας, ζητώντας τους να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, άλλως θα έχουν συμβάλει στην ανεπίτρεπτη συγκάλυψη της υπόθεσης.
Η νέα Δημοτική Αρχή, οφείλει να ολοκληρώσει τις επιβαλλόμενες ενέργειες, με την  άμεση κατάθεση αγωγής σε βάρος των αναδόχων, που δεν προλάβαμε εμείς να καταθέσουμε και να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσης τόσο στο Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και στον Εισαγγελέα.
Για την αναλυτικότερη και σε βάθος ενημέρωσή σας, καταθέτω όλες τις επιστολές καθώς και το εξώδικο, από την ανάγνωση των οποίων χρονολογικά θα έχετε πλήρη ενημέρωση.

Ευδοξία Κελίδου-Γιαννακούλη
πρ. Πρόεδρος Κοινότητας Καπανδριτίου

- Με ομόφωνη και ιστορική απόφασή του Κατά των διοδίων το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού


Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει το αίτημα του κινήματος για την κατάργηση των διοδίων στην περιοχή.
Στηρίζει το κίνημα της άρνησης πληρωμής διοδίων και θα το καλύψει αν απαιτηθεί και νομικά.
Στηρίζει τον αγώνα των πολιτών με την άρνηση είσπραξης των προστίμων από αυτές τις παραβάσεις του ΚΟΚ και καταδικάζει τις προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων του κινήματος κατά των διοδίων.
Αποφασίζει να αναλάβει πρωτοβουλίες για συναντήσεις και συσκέψεις και προβολή των αιτημάτων μας στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα.
Αποφασίζει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κοινή δράση μας με τους Δήμους Διονύσου, Κηφισιάς και Λυκόβρυσης-Πεύκης για την αποτροπή της εγκατάστασης και των νέων σταθμών διοδίων που προβλέπονται να εγκατασταθούν.
Μετά την ποινικοποίηση όσων δεν πληρώνουν διόδια, με τη γνωστή διάταξη Ρέππα, το κίνημα κατά των διοδίων ανασυντάχτηκε και πήρε μαζικότερη ενωτική γραμμή. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού, μετά από αίτημα του συντονιστικού οργάνου και την υπογραφή 26 δημοτικών συμβούλων, την Τετάρτη 16 Μαρτίου, πήρε ομόφωνη απόφαση κατά των διοδίων και ανανέωσε τη μέχρι σήμερα τακτική του να μετέχει επίσημα ενεργά και να συμπαρίσταται με κάθε μέσο στο κίνημα που έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ωρωπού, με επικειφαλείς τους φορείς που τους εκπροσωπούν, την Ομοσπονδία Συλλόγων, την Κίνηση Πολιτών και τώρα ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο με τον Δήμαρχο Γιάννη Οικονομάκο τους αρχηγούς των άλλων 6 Συνδυασμών και των 41 δημοτικών συμβούλων. Η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν μια ηχηρή απάντηση προς την διάταξη Ρέππα, ότι οι κάτοικοι του Ωρωπού, οι φορείς που τους εκπροσωπούν, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να υποκύψουν στις μεθοδευμένες, ποινικοποιήσεις και διατάξεις νόμου, που είναι πέρα για πέρα αντιλαϊκές και μοναδικό στόχο έχουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που εκμεταλλεύονται τα διόδια. Αυτές οι αντιλαϊκές διατάξεις νόμων, που ενσωματώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα καταρρεύσουν πολύ σύντομα και από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και από τα ελληνικά δικαστήρια.
Τοποθετήσεις κατά των διοδίων έκαναν όλοι οι αρχηγοί συνδυασμών, Κώστας Λίτσας, Γιώργος Γιασημάκης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κιούσης, εκ μέρους του Ανδρέα Τσάκωνα που απουσίαζε, ο Βασίλης Οικονόμου, η Ιωάννα Στεργίου που ήταν και η κύρια εισηγήτρια του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία εκπροσωπούσε και το συντονιστικό όργανο κατά των διοδίων και ο Μιχάλης Χασιώτης.
Ακόμη τοποθετήθηκαν ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ηλιάσκος, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Βασιλάκος, Κιούσης, Καλύβας, Γιαμαρέλος, και από το συντονιστικό όργανο ο Στράτος Λουπατατζής και Γιώργος Κουρής.
Όσο για το Δήμαρχο Γιάννη Οικονομάκο, αφού καταδίκασε το χαράτσι των διοδίων, επεσήμανε τις επιπτώσεις σε όλη την έκταση του Δήμου και τάχτηκε αλληλέγγυος με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων που τους εκπροσωπούν.
Μετά τις τοποθετήσεις όλων, προχώρησε σε ψηφοφορία η εισήγηση της Ιωάννας Στεργίου, που είχε συντάξει το συντονιστικό όργανο, η οποία ψηφίστηκε ομοφώνος απ’ όλους τους Συνδυασμούς, πλην του Μιχάλη Χασιώτη, που είχε προτείνει “να καταργηθούν τα διόδια σε όλη την Ελλάδα”.

Το κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου
Το κείμενο της απόφασης που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού έχει ως εξής:
“Η Δημοτική Αρχή Ωρωπού πρέπει να είναι μπροστά στον αγώνα των κατοίκων που σχεδόν δύο χρόνια τώρα αντιστέκονται και με κάθε τρόπο αποκαλύπτουν τη ληστεία που γίνεται σε βάρος τους, ιδιαίτερα σήμερα μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και να υιοθετήσει τα αιτήματα του κινήματος ενάντια στα διόδια.
Με τον αποκλεισμό της περιοχής μας από τα διόδια δεν πλήττονται μόνο οι κάτοικοι και εργαζόμενοι που καταβάλλουν το αντίτιμο, αλλά και η οικονομία της περιοχής μας, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και στους επισκέπτες που μετακινούνται από το λεκανοπέδιο προς τις παραλίες μας και τα άλλα αξιοθέατα καθ’ όλην την διάρκεια του έτους. Καθίσταται επίσης απαγορευτική η εγκατάσταση νέων κατοίκων που επιλέγουν τον δήμο μας για κατοικία και μετακινούνται προς τις εργασίες τους. Σοβαρό επίσης πρόβλημα προκύπτει για το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από και προς τους επαγγελματίες της περιοχής μας δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Το αίτημά μας πρέπει να είναι η κατάργηση των διοδίων στην περιοχή μας. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση και η οποιαδήποτε “εκπτωτική” κάρτα που μπορεί να προταθεί, νομιμοποιεί την ύπαρξη των διοδίων και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να καταργηθεί όπως έγινε σε άλλες περιοχές (Πιερία). Δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε “κάρτα” για τους κατοίκους και να αποκλείσουμε τους εργαζόμενους που διακινούνται από την περιοχή μας, αλλά και τους επισκέπτες που στηρίζουν την οικονομία μας. Να μην έχουμε βέβαια και καμία αυταπάτη ότι η κοινοπραξία “Νέα Οδός ΑΕ” θα δεχτεί να δώσει κάρτες σε κατοίκους καθ’ όσον είναι γνωστό ότι η τοποθέτηση των διοδίων στις συγκεκριμένες θέσεις στοχεύουν στα έσοδα από τις τοπικές και συχνές διελεύσεις μας.
Η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει το κίνημά μας, της άρνησης πληρωμής διοδίων και θα το καλύψει και νομικά. Θα προχωρήσει στην κατάθεση και νέας αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια για την κατάργηση της επιχειρούμενης επιβολής προστίμων του ΚΟΚ.
Θα στηρίξει τον αγώνα των πολιτών με την άρνηση είσπραξης των προστίμων από αυτές τις παραβάσεις του ΚΟΚ και να μη καταβάλλει διόδια για την διέλευση των αυτοκινήτων του δήμου.
Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συναντήσεις και συσκέψεις και προβολή των αιτημάτων μας στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε κάθε αρμόδιο φορέα.
Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την κοινή δράση μας με τους δήμους Διονύσου, Κηφισιάς και Λυκόβρυσης - Πεύκης για την αποτροπή της εγκατάστασης και των νέων σταθμών διοδίων που προβλέπονται.”

Διάταξη Νόμου για τα Διόδια υπέρ των μεγαλοεργολάβων
Το κίνημα κατά των διοδίων ξεκίνησε αρχικά από τον Ωρωπό. Και συγκεκριμένα με πρώτη την Ομοσπονδία Συλλόγων και τους άλλους μαζικούς φορείς. Αφορμή έδωσε η εξόρμηση της ιδιωτικής εταιρίας “Νέα Οδός”, που εκμεταλλεύεται τους εθνικούς δρόμους και τα διόδια, να εγκαταστήσει σταθμούς στους πλευρικους δρόμους, όπως στους κόμβους Μαλακάσας, Αυλώνα, Καπανδριτίου, Αγίου Στεφάνου, Βαρυμπόμπης και αλλού. Τότε, το Μάιο του 2009, παρά τις έντονες και μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της Βορειοανατολικής Αττικής, η εταιρία κατόρθωσε να εγκαταστήσει τελικά τους νέους σταθμούς διοδίων στους κόμβους Μαλακάσας, Αυλώνα και Αφιδνών. Και δεν έφτανε μόνον αυτό. Η ανοιχτή πρόκληση της εταιρίας συνεχίστηκε. Προχώρησε σε τσουχτερές αυξήσεις, των διοδίων, εκμεταλλευόμενη το κλίμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Τότε ακριβώς οι δυναμικές κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων γιγαντώθηκαν και κάθε δεύτερη σχεδόν Κυριακή στα διόδια των Αφιδνών διαμαρτύρονταν μαζικά, ενώ ταυτόχρονα υποχρέωναν τους υπαλλήλους των διοδίων να σηκώνουν τις μπάρες επί τρεις ολόκληρες ώρες, όπου οι διερχόμενοι οδηγοί περνούσαν ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι των διοδίων. Ταυτόχρονα, από το συντονιστικό όργανο των αγωνιζομένων κατοίκων κατετέθη προσφυγή ακύρωσης της “αμαρτωλής” σύμβασης Σουφλιά - εταιρίας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αναμένεται πολύ σύντομα η εκδίκαση και η απόφαση. Στη στήριξη αυτής της προσφυγής, που μετέχει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, έχουν συστρατευτεί κορυφαίοι νομικοί και εξειδικευμένοι μηχανικοί. Εν τω μεταξύ το συντονιστικό όργανο κατά των διοδίων τύπωσε και μοίρασε χιλιάδες ανακοινώσέις και αυτοκόλλητα αυτοκινήτων με το σύνθημα: “Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω”! Το σύνθημα αυτό δεν άργησε να πάρει πανελλαδικές διαστάσεις, με γενικό αίτημα να καταργηθούν τα διόδια. Αφού οι πολίτες έχουν χρυσοπληρώσει τους εθνικούς δρόμους από τους κεντρικούς άμεσους και έμεσους φόρους, αλλά και με το ένα περίπου δισεκατομμύριο που εισπράττεται ετησίως από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων - τέλη καυσίμων κ.λπ.

Οι μηνυτήριες αναφορές
Η ιδιωτική εταιρία, βλέποντας το μαχητικό κίνημα να παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις και ο αριθμός των οδηγών που δεν πληρώνουν το αντίτιμο των διοδίων να φθάνει τους τέσσερες προς δέκα, (δηλαδή στους δέκα που περνούσαν τα διόδια, οι τέσσερεις δεν πλήρωναν αντίτιμο), τότε σκλήρυνε τη στάση της και υπέβαλε μηνυτήριες αναφορές εναντίον 11 αγωνιστών που ανήκουν στο συντονιστικό, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων, με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης, παρακώλυσης συγκοινωνίας, φθοράς ξένης περιουσίας, διαφυγόντων κερδών, ακόμη και “τρομοκρατικών ενεργειών”!


Κ.Ο.Κ. και Ποινικοποίηση
Ταυτόχρονα, το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ, “πειθαρχώντας” στις απαιτήσεις της ιδιωτικής εταιρίας, ποινικοποίησε την μη πληρωμή διοδίων και ενέταξε διάταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) σύμφωνα με την οποία απαγορεύει την μη πληρωμή διοδίων. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εξ ολοκλήρου ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν αυτοπροσώπως! Και έπονται οι διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, που είναι: 200 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος, αδείας και πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες!
Αντισυνταγματική η Διάταξη!
Θύελλα διαμαρτυριών ξέσπασε μετά την ψήφιση αυτής της περίεργης διάταξης νόμου, που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρίας, των γνωστών μεγαλοεργολάβων.
Ήδη το συντονιστικό όργανο, μετά την ψήφιση της διάταξης νόμου που στηρίζει την ιδιωτική εταιρία των μεγαλοεργολάβων, πήρε απόφαση σε ανοιχτή συγκέντρωση των κατοίκων στον Ωρωπό να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις, αγνοώντας παντελω΄ς αυτή τη διάταξη. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι σε όσους επιβληθούν τυχόν τα παραπάνω πρόστιμα, σύσσωμο το Κίνημα θα είναι δίπλα τους, με ολόκληρο το νομικό οπλοστάσιο και για οποιεσδήποτε άλλες επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βάρος όσων δεν πληρώνουν διόδια.

Ανακοίνωση Συμπαράστασης κατά των Διοδίων
 Η Πολιτική Γραμματεία της ΚΠΕ του ΣΥΝ στη συνεδρίασή της την 1/2/2011 δέχτηκε αντιπροσωπεία μελών του κόμματος που ενεργοποιούνται στο κίνημα ενάντια στα διόδια της Αττικής και συμμετέχουν στο πανελλαδικό συντονιστικό όργανο του κινήματος.
Στην άκρως ενημερωτική συζήτηση και την πληροφόρηση που πήρε η Γραμματεία από τα μέλη του κόμματος, κατέληξε στα εξής ομόφωνα συμπεράσματα:
1. Το κίνημα ενάντια στην κερδοσκοπική και αντιλαϊκή χρήση των διοδίων, που στόχο έχει το επιπλέον χαράτσωμα των ελλήνων πολιτών, πρέπει vα στηριχτεί από όλες τις δυνάμεις του κόμματος.
2. Θεωρεί τις συμβάσεις αποικιοκρατικού τύπου που έχουν υπογραφεί με το περίφημο σύστημα των ΣΔΙΤ ως απαράδεκτες και πρέπει να καταργηθούν.
3. Ο ΣΥΝ, μέσα κι έξω από τη Βουλή, θα σταθεί στο πλευρό του κινήματος ενάντια στα διόδια σε κάθε δίκαιο αίτημά τους.
Η ποινικοποίηση και οι διώξεις όλων των πολιτών που αντιστέκονται σε αυτές τις απαράδεκτες επιλογές πρέπει να σταματήσσυν αμέσως.
4. Το δημόσιο αγαθό της χρήσης των εθνικών οδών δεν μπορεί να παραδίδεται βορά στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα.
3/2/2011

-Αθωώθηκε η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη


Το τριμελές Εφερείο Αθηνών αθώωσε τελικά την πρώην προϊσταμένη της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και σημερινή Ειδική Γραμματέα στο υπουργείο Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη. Η κυρία Καραβασίλη είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή, με την  “κατηγορία” της συσφήμισης δια του τύπου στο πρόσωπο του τότε προϊσταμένου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Γιάννη Δερμιτζάκη. Ο ενάγων Γιάννης Δερμιτζάκης είχε πάρει τη θέση του προϊσταμένου στην Ε.Υ.Ε.Π. (Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος), μετά την αποπομπή της Μαργαρίτας Καραβασίλη από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.
Η επίμαχη συνέντευξή της Μαργαρίτας Καραβασίλη είχε δοθεί τότε στην “Ελευθεροτυπία” και στην εφημερίδα μας “Νέα του Ωρωπού”. Για το λόγο αυτό και ο διευθυντής  της εφημερίδες μας Χρήστος Παναγόπουλος ήταν από τους κύριους μάρτυρες υπεράσπισης υπέρ της “κατηγορουμένης”!
Η Μαργαρίτα Καραβασίλη στη συνέντευξή της προς την εφημερίδα τότε είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στο έργο της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην περιοχή του Ασωπού με την ανεξέλεγκτη ρύπανση από συγκεκριμένα μεγαλοεργοστάσια, επεκτείνοντας την κριτική της για “αδιαφανείς διαδικασίες” και “επιλεκτικούς ελέγχους” στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων. Και συγκεκριμένα είχε δηλώσει: “οι ελέγχοι στον Ασωπό είχαν ουσιαστικά ατονήσει από τις αρχές του 2005, παρά το γεγονός ότι είχα δώσει εντολή να διατηρηθεί το θέμα σε προτεραιότητα, δεδομένου ότι ο προϊστάμενος του τομέα Ν. Ελλάδας (Γιάννης Δερμιτζάκης) ακολουθούσε δική του πολιτική κι έχοντας δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία εν αγνοία μου”!
Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης, λόγω της στρατιάς των μαρτύρων υπεράσπισης υπέρ της “κατηγορουμένης”, κράτησε μήνες ολόκληρους, όπου τελικά το δικαστήριο πείστηκε  ότι η Μαργαρίτα Καραβασίλη δεν είχε σαν στόχο το πρόσωπο του ενάγοντος, αλλά την ακλόνητη θέση της να δοθεί η πραγματική διάσταση στο περιβαλλοντικό και οικολογικό έγκλημα που συντελείται πάνω από σαράντα χρόνια με την ανεξέλεγκτη ρύπανση του Ασωπού ποταμού. Πράγμα που έχει σήμερα σαν συνέπεια να καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας της λεκάνης του Ασωπού από Οινόφυτα μέχρι Ωρωπό εξ αιτίας της ύπαρξης σε μεγάλες ποσότητες του άκρως τοξικού και καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου. Ένας υδροφόρος ορίζοντας που υδροδοτούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2007 πάνω από 200.000 κατοίκους με νερό καρκινογόνο. Πέρα, βέβαια, από τις οικονομικές καταστροφικές συνέπειες της παρασώπειας περιοχής. Τη νομική στήριξη της κυρίας Καραβασίλη είχε ο διακεκριμένος δικηγόρος κ. Κωνσταντόπουλος με την κόρη του και το άλλο επιτελείο.