Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

-Τί προβλέπει ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (Γ.Π.Σ.) στο Δήμο Ωρωπού

Πρόταση Πολεοδομικής Οργάνωσης και Χρήσεων Γης από τον Οργανισμό Αθήνας
Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, που ανατέθηκε από τον πρώην δήμαρχο στον Οργανισμό Αθήνας, αφήνει πολλούς οικισμούς του Δήμου εκτός πολεοδόμησης. Συγκεκριμένα:
Σαραντάρι, Πλατάνια, Ν. Συκάμινο, Αγ. Αθανάσιος, Αγ. Αικατερίνη και Καμάρι είναι οι περιοχές οι οποίες δεν προκρίνονται για πολεοδόμηση, στις προτάσεις της Α φάσης του Μελετητικού γραφείου, που για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας, έχει αναλάβει τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, της Κοιλάδας του Ωρωπού. Η αιτιολογία του γραφείου, είναι ότι οι περιοχές αυτές, λόγω της αραιής και διάσπαρτης οικιστικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν και του μικρού πληθυσμιακού μεγέθους πρέπει να παραμείνουν “εκτός σχεδίου πόλεως”, με περιορισμένη δυνατότητα δόμησης.
Συνολικά προτείνεται να ανήκουν από πλευράς χρήσης γης, στην (ΠΕΠΔ),δηλαδή  σε περιοχές ελέγχου και περιορισμού της δόμησης. Πρόκειται ουσιαστικά, για περιοχές γεωργικής γης που παραμένουν “εκτός σχεδίου”, στις παρυφές των οικιστικών ενοτήτων και σήμερα εμφανίζουν διάσπαρτη δόμηση με χρήση κατοικίας.
Στις περιοχές αυτές, επιτρέπονται οι χρήσεις: κατοικία, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όροι δόμησης και περιορισμοί σύμφωνα με το ΦΕΚ270Δ΄, προσοχή όμως χωρίς τις αντίστοιχες παρεκκλίσεις. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις διατηρούνται χωρίς δικαίωμα επέκτασης.
Αν τελικά περάσει, η πρόταση αυτή του Οργανισμού Αθήνας και δεν παρέμβει άμεσα  η Δημοτική Αρχή Ωρωπού, τότε όλοι αυτοί οι οικισμοί στερούνται εσαεί της οικιστικής ανάπτυξης και το χειρότερο, οποιαδήποτε δόμηση υπάρχει σ’ αυτούς θα παραμένει παράνομη, με όλες τις φοβερές συνέπειες των μονίμων υπέρογκων προστίμων και την αμφισβήτηση ακόμη και της μεταβίβασης! Ενώ, αντίθετα, αν η εποπτεία ήταν σε μελετητικό γραφείο που θα επέλεγε ο πρ. Δήμος Ωρωπίων, σήμερα τα πράγματα θα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο του δήμου και τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές!
Γι’ αυτό θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να στραφεί άμεσα προς την κατεύθυνση της  αναθεώρησης αυτής της ανάθεσης! Με την αφορμή μάλιστα ότι άλλαξε γεωγραφικά ο Δήμος Ωρωπού μετά τις συνενώσεις και χρήζει πλέον διαφορετικής ποιλεοδομικής αντιμετώπισης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου