Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

- Σε ιδιώτες η διαχείριση των σκουπιδιών

Χωρίς Δ.Σ. ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής, με μοναδικό αποδέκτη τον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Η εταιρία Μπόμπολα και στα σκουπίδια
Ο “ακέφαλος” πλέον ΕΣΔΚΝΑ από τον περασμένο Ιανουάριο, που διαχειριζόταν 7.000 τόνους απορριμμάτων ημερησίως από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με αποδέκτη το ΧΥΤΑ Φυλής και η αδυναμία του να επισκευάσει τα μηχανήματα ενταφιασμού των απορριμμάτων, άνοιξε το δρόμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Αυτό είχε σαν συνέπεια  να ατονίσει ο ΕΣΔΚΝΑ και την πρωτοβουλία της διαχείρισης να την αναλάβει η “πανίσχυρη” “Τομή Ηλέκτωρ” της εταιρίας Μπόμπολα. 
Η εταιρία, δηλαδή που έχει πρωτεύοντα ρόλο στη συνολική διαχείριση των σκουπιδιών σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα, όπως προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003. Έτσι η δημοπράτηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κομβικό σημείο, διαφαίνεται ότι θα δοθεί και πάλι στην εταιρία Μπόμπολα. Γιατί ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκης, δήμαρχος Κηφισιάς, δήλωσε “αδυναμία” να συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο για να παρθούν “αποφάσεις”, με συνέπεια η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συνεχίζει και σήμερα να διοικεί τον ΕΣΔΚΝΑ, ν’ αναθέσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην “πανίσχυρη” εταιρία. Πέραν όμως από την “τραγωδία” του ανύπαρκτου πλέον ΕΣΔΚΝΑ, στο θέμα  “βοήθησε” και ο υπουργός Γ. Ραγκούσης, ο οποίος ανέθεσε τον έλεγχο της προγραμματικής σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο εντός δύο ημερών αποφάνθηκε ότι όλα κύλησαν “νομότυπα”.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων
Για τα τεκταινόμενα, γύρω από την ανάθεση, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έκανε προσφυγή νέου ελέγχου για την ανάθεση, με συνέπεια το Ελεγκτικό Συμβούλιο να δηλώσει, ετεροχρονισμένα βέβαια, πολλές παραλείψεις, ενώ παραμένει η υπόθεση ακόμη σε εκρεμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου