Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

- Πρόγραμμα εξυγείανσης για τους υπερχρεωμένους Δήμους

Ειδικό δημοτικό “Μνημόνιο” πρόκειται να επιβληθεί σε όλους τους υπερχρεωμένους δήμους, όπου τα οικονομικά τους “έχουν” χτυπήσει σε κόκκινη γραμμή.

Ειδικό δημοτικό “Μνημόνιο” πρόκειται να επιβληθεί σε όλους τους υπερχρεωμένους δήμους, όπου τα οικονομικά τους έχουν χτυπήσει σε κόκκινη γραμμή.
Τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία απέστειλαν οι δήμαρχοι στην ειδική βάση δεδομένων, η οποία συστήθηκε για το σκοπό αυτό, δείχνουν ότι οι υπερχρεωμένοι δήμοι δεν πρόκειται ν’ αποφύγουν το Μνημόνιο, που έχει σαν στόχο την μεσοπρόθεσμη αποχρέωσή τους. Δηλαδή, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του “Καλλικράτη”, η κυβέρνηση θα μπορεί να εντάξει υποχρεωτικά στο πρόγραμμα εξυγείανσης όσους δήμους δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Ακόμη οι δήμοι μπορούν και οι ίδιοι να υποβάλλουν αίτηση για την ένταξή τους στο “Μνημόνιο”! 
Ως βασικά κριτήρια  υπερχρέωσης ορίζονται οι ετήσιες υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια να υπερβαίνουν το 20% των τακτικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών τελών. Οι ίδιοι δήμοι θα υποχρεώνονται να καταρτίσουν “επιχειρησιακό σχέδιο” για την έξοδό τους από το χρέος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον “Καλλικράτη”, με την υπαγωγή στο πρόγραμμα, τίθενται αυστηρά όρια στο δανεισμό, αναστέλλονται οι προσλήψεις, περιορίζονται οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή των χρεών με τη συνδρομή ειδικού λογαριασμού που δημιουργείται για το σποπό αυτό, στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος”. 
Η εξυγείανση των δήμων, που θα επεκτείνεται σε βάθος χρόνου, υπό τον συνεχή έλεγχο του υπουργείου και της κυβέρνησης, έρχεται να βάλει τη σφραγίδα στη διάλυση χιλιάδων οργανισμών, στις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων και στην κατάργηση πολλών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου