Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

- “Τακτοποίηση” αυθαιρέτων

Μειώνονται τα πρόστιμα μετά το 2003 και καταργείται το διατήρησης
Παρά τις αρχικές διαφωνίες της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία “απέκλειε” κάθε ιδέα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το θέμα των αυθαιρέτων δρομολογήθηκε ήδη, με τη μορφή της “τακτοποίησης” και όχι της “νομιμοποίησης”!
Η κοινή απόφαση των δύο υπουργών στηρίζεται περισσότερο στο πλαίσιο του Μνημονίου της τρόϊκας, που προβλέπει είσπραξη 800 εκατ. ευρώ από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ήδη ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει το πράσινο φως, ώστε να μπει “κόκκινη γραμμή” στο θέμα των αυθαιρέτων.
Αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να μιλήσει για κατεδάφιση των 1,2 περίπου εκατομμυρίων αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, γιατί αυτό είναι μεν ανέφικτο, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Τη στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η πολιτεία έχει την κύρια ευθύνη για την αυθαίρετη δόμηση, αφού καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε ταχύρρυθμους πολεοδομικούς σχεδιασμούς και εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης, ιδιαίτερα στις περιφέρειες των αστικών κέντρων, που παρατηρείται ο μεγαλύτερος όγκος της αυθαίρετης δόμησης.
Μοναδική εξαίρεση κατά της “τακτοποίησης” των αυθαιρέτων αποτέλεσε ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Καρτάλης, ο οποίος τόνισε “ότι είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να δρομολογήσει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, για τις οποίες δεσμεύτηκε πριν ένα περίπου χρόνο”!

Οι μειώσεις των προστίμων
Στη φιλοσοφία της “τακτοποίησης” εντάσσεται και η δραστική μείωση των εξοντοτικών προστίμων που επιβλήθηκαν μετά το 2003, και η εξάλειψη των προστίμων διατήρησης. Ακόμη προβλέπεται ειδική μεταχείριση στο ύψος των προστίμων, όταν αφορά μόνιμες κατοικίες και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου