Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

- Σύσκεψη της Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη για τους Δασικούς Χάρτες στην Αττική

 Παρευρέθη και η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χρυσάνθη Κισκίρα

Η όλη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, που αφορά χρήσεις γης, καθώς και όρια περιοχών σχεδίων πόλεων –Γ.Π.Σ.— Οικισμών κ.λπ. έχει χαρακτηριστεί ως “πιλοτικό”.
Κατά συνέπεια τα όσα αναφέρονται στους χάρτες ως σύμβολα χαρακτηρισμού, καθώς και ο τρόπος εκδίκασης των αντιρήσεων, ο χρόνος υποβολής και μια σειρά από άλλες διαδικαστικές λεπτομέρειες, είναι δυνατό ν’ αλλάξουν και δια αυτό το λόγο δεν θα αναφέρομαι σε αυτά προς το παρόν.

Στη Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας (Η Γ.Σ. της Συνομοσπονδίας έγινε στις 11.5.2011 στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα η Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής), ζητήθηκε από τους Προέδρους των Ομοσπονδιών, καθώς και τους λοιπούς φορείς και τα μέλη τους, να φέρουν προτάσεις σχετικές με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιοχές τους μετά την δημοσίευση του Ν.3889, ώστε να είναι δυνατόν να ομαδοποιηθούν και να γίνουν σχετικές προτάσεις  - τροποποιήσεις στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, ώστε να υπάρξουν τα μικρότερα κοινωνικά προβλήματα από την εφαρμογή του Ν. 3889. Ήδη οι περισσότερες Ομοσπονδίες απέστειλαν προτάσεις και προβλέπεται μέχρι το τέλος του Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί η ομαδοποιήσεις καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις. Την εργασία αυτή έχει αναλάβει το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στους οικισμούς όπως αυτοί έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από το εάν είναι νομίμως χωροθετημένοι ή όχι. Εκείνο που έχει σημασία είναι και η ύπαρξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ανεξάρτητα με το εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισής του και ακόμα και εάν δεν έχει τελειώσει η μελέτη του Σχεδιασμού, καθώς και είναι δυνατόν να υπάρξουν τροποποιήσεις ή προσθήκες περιοχών που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό. Η διαδικασία αντιρήσεων για τις περιοχές των οικισμών, Γ.Π.Σ. κ.λπ. είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Συνεργασία των Ομοσπονδιών με τους οικείους ΟΤΑ είναι αναγκαία. Η περίπτωση μη συνεργασίας για οιαδήποτε λόγο είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα.

- Σε ιδιώτες η διαχείριση των σκουπιδιών

Χωρίς Δ.Σ. ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής, με μοναδικό αποδέκτη τον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Η εταιρία Μπόμπολα και στα σκουπίδια
Ο “ακέφαλος” πλέον ΕΣΔΚΝΑ από τον περασμένο Ιανουάριο, που διαχειριζόταν 7.000 τόνους απορριμμάτων ημερησίως από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με αποδέκτη το ΧΥΤΑ Φυλής και η αδυναμία του να επισκευάσει τα μηχανήματα ενταφιασμού των απορριμμάτων, άνοιξε το δρόμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Αυτό είχε σαν συνέπεια  να ατονίσει ο ΕΣΔΚΝΑ και την πρωτοβουλία της διαχείρισης να την αναλάβει η “πανίσχυρη” “Τομή Ηλέκτωρ” της εταιρίας Μπόμπολα. 
Η εταιρία, δηλαδή που έχει πρωτεύοντα ρόλο στη συνολική διαχείριση των σκουπιδιών σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα, όπως προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003. Έτσι η δημοπράτηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κομβικό σημείο, διαφαίνεται ότι θα δοθεί και πάλι στην εταιρία Μπόμπολα. Γιατί ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκης, δήμαρχος Κηφισιάς, δήλωσε “αδυναμία” να συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο για να παρθούν “αποφάσεις”, με συνέπεια η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συνεχίζει και σήμερα να διοικεί τον ΕΣΔΚΝΑ, ν’ αναθέσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην “πανίσχυρη” εταιρία. Πέραν όμως από την “τραγωδία” του ανύπαρκτου πλέον ΕΣΔΚΝΑ, στο θέμα  “βοήθησε” και ο υπουργός Γ. Ραγκούσης, ο οποίος ανέθεσε τον έλεγχο της προγραμματικής σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο εντός δύο ημερών αποφάνθηκε ότι όλα κύλησαν “νομότυπα”.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων
Για τα τεκταινόμενα, γύρω από την ανάθεση, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έκανε προσφυγή νέου ελέγχου για την ανάθεση, με συνέπεια το Ελεγκτικό Συμβούλιο να δηλώσει, ετεροχρονισμένα βέβαια, πολλές παραλείψεις, ενώ παραμένει η υπόθεση ακόμη σε εκρεμότητα.

- Πρόγραμμα εξυγείανσης για τους υπερχρεωμένους Δήμους

Ειδικό δημοτικό “Μνημόνιο” πρόκειται να επιβληθεί σε όλους τους υπερχρεωμένους δήμους, όπου τα οικονομικά τους “έχουν” χτυπήσει σε κόκκινη γραμμή.

Ειδικό δημοτικό “Μνημόνιο” πρόκειται να επιβληθεί σε όλους τους υπερχρεωμένους δήμους, όπου τα οικονομικά τους έχουν χτυπήσει σε κόκκινη γραμμή.
Τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία απέστειλαν οι δήμαρχοι στην ειδική βάση δεδομένων, η οποία συστήθηκε για το σκοπό αυτό, δείχνουν ότι οι υπερχρεωμένοι δήμοι δεν πρόκειται ν’ αποφύγουν το Μνημόνιο, που έχει σαν στόχο την μεσοπρόθεσμη αποχρέωσή τους. Δηλαδή, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του “Καλλικράτη”, η κυβέρνηση θα μπορεί να εντάξει υποχρεωτικά στο πρόγραμμα εξυγείανσης όσους δήμους δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Ακόμη οι δήμοι μπορούν και οι ίδιοι να υποβάλλουν αίτηση για την ένταξή τους στο “Μνημόνιο”! 
Ως βασικά κριτήρια  υπερχρέωσης ορίζονται οι ετήσιες υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια να υπερβαίνουν το 20% των τακτικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών τελών. Οι ίδιοι δήμοι θα υποχρεώνονται να καταρτίσουν “επιχειρησιακό σχέδιο” για την έξοδό τους από το χρέος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον “Καλλικράτη”, με την υπαγωγή στο πρόγραμμα, τίθενται αυστηρά όρια στο δανεισμό, αναστέλλονται οι προσλήψεις, περιορίζονται οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή των χρεών με τη συνδρομή ειδικού λογαριασμού που δημιουργείται για το σποπό αυτό, στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος”. 
Η εξυγείανση των δήμων, που θα επεκτείνεται σε βάθος χρόνου, υπό τον συνεχή έλεγχο του υπουργείου και της κυβέρνησης, έρχεται να βάλει τη σφραγίδα στη διάλυση χιλιάδων οργανισμών, στις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων και στην κατάργηση πολλών υπηρεσιών.

- Προχωρεί το αποχετευτικό στον πρώην Δήμο Ωρωπίων

Επιλογή σύγχρονης τεχνολογίας για τη μονάδα, με επίσκεψη δημοτικών συμβούλων στη Γερμανία
Κάποιες σκέψεις για τον βιολογικό σταθμό και την επίσκεψη δημοτικών συμβούλων στη Γερμανία...

 Στα προάστια της πόλης Κόμπλετζ κοντά στο Ντύσελντορφ, η αντιπροσωπεία μας αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Ηλιάσκο, και τους δημοτικούς συμβούλους Κώστα Λίτσα, Γιώργο Αρμυριώτη, Δημήτρη Κιούση και Ιωάννα Στεργίου, επισκέφθηκε και είδε την εγκατάσταση και την λειτουργία 2 βιολογικών σταθμών που εξυπηρετούν περίπου 10 χιλιάδες πληθυσμό.

Ο βιολογικός αυτός σταθμός λειτουργεί από το 1992 με τη μέθοδο της Διήθησης.

Σε αντίθεση με τους κλασσικούς βιολογικούς ήταν κλειστός, μέσα δηλαδή σε οίκημα 500 τ.μ. περίπου, με κλειστές δεξαμενές ,μέσα σε οικόπεδο 1,5 στρ.περίπου,δίπλα στο δρόμο που συνδέει το Κόμπλετζ με την Φρανκφούρτη, σε τουριστική περιοχή δίπλα στο ποταμό Ρήνο, όπου με ανοιχτό αυλάκι καταλήγει και το νερό που βγαίνει από την επεξεργασία. Ούτε έξω από το κτίριο υπήρχε δυσάρεστη μυρωδιά,ούτε και στονερό που κατέληγε στο ποτάμι. Μετά την επεξεργασία τα υπολείμματα έβγαιναν σε στερεά μορφή να υπάρχει λυματολάσπη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα.

Ολόκληρος δε ο σταθμός λειτουργεί με ένα μόνο υπάλληλο που χειρίζεται ηλεκτρονικά όλο το σύστημα.

Χωρίς να υπερθεματίζω για την συγκεκριμμένη τεχνολογία, γιατί υπάρχουν και άλλες επίσης ενδιαφέρουσες τεχνολογίες (με μεμβράνες, με ηλεκτρόλληση κ.λπ.) για την περιοχή μας η λύση ενός τεράστιου βιολογικού σταθμού, όπως αυτός που είχε δρομολογηθεί από τον προηγούμενο Δήμο Ωρωπίων στο Σαραντάρι,με σχεδιασμό να συγκεντρώνονται τα λύμματα από Μαρκόπουλο, Παραλία Μαρκοπούλου, Νέα Παλάτια, Σκάλα, Χαλκούτσι κ.λπ. και να ανεβαίνουν σε υψόμετρο 100 μέτρων με πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας του δικτύου (αντλιοστάσια κ.λπ.) και με δεδομένο της αυξομείωσης του πληθυσμού στην περιοχή μας τους θερινούς μήνες, θα πρέπει ναεγκαταλειφθεί.

Στο δημοτικό συμβούλιο είχα εκφράσει τη αντίθεση μου για τη λύση Σαραντάρι και την απαλλοτρίωση 60 στρεμμάτων για τον βιολογικό.

Η επιτροπή που συστήθηκε από τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων έχει μέχρι σήμερα κάνει επαφές με μελετητές και τεχνικούς προσπαθώντας να βρεί την πιο κατάλληλη λύση για την περιοχή μας.

Πιθανόν, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει τίποτα αποφασισθεί, άλλωστε αυτό είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και της διαβούλευσης που πρέπεινα γίνει με τον κόσμο και τους φορείς,η λύση να είναι περισσότεροι από ένας βιολογικοι σταθμοί με σύγχρονη τεχνολογία. Και με μικρότερη δυναμικότητα, με κατασκευή που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα, ούτε στο περιβάλλον (θάλασσα, Ασωπός κ.λπ.) ούτε στους κατοίκους που θα βρίσκονται κοντά, ούτε και στις περιουσίες τους.

Το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι πολύ μεγάλο στην περιοχή μας ιδιαίτερα στους πυκνοκατοικημένους οικισμούς Νέα Παλάτια, Σκάλα, Χαλκούτσι,όπου η κατάσταση το καλοκαίρι είναι εκρηκτική και κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη!



Στεργίου Ιωάννα

Δημοτική Σύμβουλος Ωρωπού

«ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
..η άλλη πρόταση»

- “Τακτοποίηση” αυθαιρέτων

Μειώνονται τα πρόστιμα μετά το 2003 και καταργείται το διατήρησης
Παρά τις αρχικές διαφωνίες της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία “απέκλειε” κάθε ιδέα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το θέμα των αυθαιρέτων δρομολογήθηκε ήδη, με τη μορφή της “τακτοποίησης” και όχι της “νομιμοποίησης”!
Η κοινή απόφαση των δύο υπουργών στηρίζεται περισσότερο στο πλαίσιο του Μνημονίου της τρόϊκας, που προβλέπει είσπραξη 800 εκατ. ευρώ από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ήδη ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει το πράσινο φως, ώστε να μπει “κόκκινη γραμμή” στο θέμα των αυθαιρέτων.
Αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να μιλήσει για κατεδάφιση των 1,2 περίπου εκατομμυρίων αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, γιατί αυτό είναι μεν ανέφικτο, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Τη στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η πολιτεία έχει την κύρια ευθύνη για την αυθαίρετη δόμηση, αφού καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε ταχύρρυθμους πολεοδομικούς σχεδιασμούς και εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης, ιδιαίτερα στις περιφέρειες των αστικών κέντρων, που παρατηρείται ο μεγαλύτερος όγκος της αυθαίρετης δόμησης.
Μοναδική εξαίρεση κατά της “τακτοποίησης” των αυθαιρέτων αποτέλεσε ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Καρτάλης, ο οποίος τόνισε “ότι είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να δρομολογήσει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, για τις οποίες δεσμεύτηκε πριν ένα περίπου χρόνο”!

Οι μειώσεις των προστίμων
Στη φιλοσοφία της “τακτοποίησης” εντάσσεται και η δραστική μείωση των εξοντοτικών προστίμων που επιβλήθηκαν μετά το 2003, και η εξάλειψη των προστίμων διατήρησης. Ακόμη προβλέπεται ειδική μεταχείριση στο ύψος των προστίμων, όταν αφορά μόνιμες κατοικίες και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.