Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

-Αθωώθηκε η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη


Το τριμελές Εφερείο Αθηνών αθώωσε τελικά την πρώην προϊσταμένη της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και σημερινή Ειδική Γραμματέα στο υπουργείο Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη. Η κυρία Καραβασίλη είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή, με την  “κατηγορία” της συσφήμισης δια του τύπου στο πρόσωπο του τότε προϊσταμένου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Γιάννη Δερμιτζάκη. Ο ενάγων Γιάννης Δερμιτζάκης είχε πάρει τη θέση του προϊσταμένου στην Ε.Υ.Ε.Π. (Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος), μετά την αποπομπή της Μαργαρίτας Καραβασίλη από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.
Η επίμαχη συνέντευξή της Μαργαρίτας Καραβασίλη είχε δοθεί τότε στην “Ελευθεροτυπία” και στην εφημερίδα μας “Νέα του Ωρωπού”. Για το λόγο αυτό και ο διευθυντής  της εφημερίδες μας Χρήστος Παναγόπουλος ήταν από τους κύριους μάρτυρες υπεράσπισης υπέρ της “κατηγορουμένης”!
Η Μαργαρίτα Καραβασίλη στη συνέντευξή της προς την εφημερίδα τότε είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στο έργο της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην περιοχή του Ασωπού με την ανεξέλεγκτη ρύπανση από συγκεκριμένα μεγαλοεργοστάσια, επεκτείνοντας την κριτική της για “αδιαφανείς διαδικασίες” και “επιλεκτικούς ελέγχους” στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων. Και συγκεκριμένα είχε δηλώσει: “οι ελέγχοι στον Ασωπό είχαν ουσιαστικά ατονήσει από τις αρχές του 2005, παρά το γεγονός ότι είχα δώσει εντολή να διατηρηθεί το θέμα σε προτεραιότητα, δεδομένου ότι ο προϊστάμενος του τομέα Ν. Ελλάδας (Γιάννης Δερμιτζάκης) ακολουθούσε δική του πολιτική κι έχοντας δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία εν αγνοία μου”!
Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης, λόγω της στρατιάς των μαρτύρων υπεράσπισης υπέρ της “κατηγορουμένης”, κράτησε μήνες ολόκληρους, όπου τελικά το δικαστήριο πείστηκε  ότι η Μαργαρίτα Καραβασίλη δεν είχε σαν στόχο το πρόσωπο του ενάγοντος, αλλά την ακλόνητη θέση της να δοθεί η πραγματική διάσταση στο περιβαλλοντικό και οικολογικό έγκλημα που συντελείται πάνω από σαράντα χρόνια με την ανεξέλεγκτη ρύπανση του Ασωπού ποταμού. Πράγμα που έχει σήμερα σαν συνέπεια να καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας της λεκάνης του Ασωπού από Οινόφυτα μέχρι Ωρωπό εξ αιτίας της ύπαρξης σε μεγάλες ποσότητες του άκρως τοξικού και καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου. Ένας υδροφόρος ορίζοντας που υδροδοτούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2007 πάνω από 200.000 κατοίκους με νερό καρκινογόνο. Πέρα, βέβαια, από τις οικονομικές καταστροφικές συνέπειες της παρασώπειας περιοχής. Τη νομική στήριξη της κυρίας Καραβασίλη είχε ο διακεκριμένος δικηγόρος κ. Κωνσταντόπουλος με την κόρη του και το άλλο επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου