Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

-Μέγα σκάνδαλο οικονομικών ατασθαλιών σε βάρος της πρ. Κοινότητας Καπανδριτίου


• Ήδη η υπόθεση του σκανδάλου οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς
• Ενημερώθηκαν ο Δήμαρχος Ωρωπού και οι αρχηγοί των συνδυασμών

Ενημέρωση για υπόθεσηοικονομικών ατασθαλιών
Στην κοινότητα Καπανδριτίου ανακαλύψαμε εντελώς τυχαία στο τέλος του 2009, μια υπόθεση που άπτεται σοβαρών οικονομικών ατασθαλιών σε βάρος της κοινότητας, που συνέβησαν επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μπουλέκου και Ευαγγέλου Ντόφη.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, προβήκαμε σε μια σειρά ενεργειών για την διασφάλιση των συμφερόντων της κοινότητας, καθώς και για τον καταλογισμό των ευθυνών σε όσους ενέχονται.
Επειδή η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και οι περαιτέρω ενέργειες εκ μέρους μας δεν ολοκληρώθηκαν λόγω λήξεως της θητείας μας, προβαίνω στην ενημέρωση όλων σας, με σκοπό την ολοκλήρωση από την δημοτική αρχή των ενεργειών που απαιτούνται και την αποφυγή οποιασδήποτε συγκάλυψης είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.
Η υπόθεση εν συντομία έχει ως εξής:
Το κοινοτικό συμβούλιο με την απόφαση 71/95, ανέθεσε στους : Τεχνική Εταιρεία Μελετών « Γ. Ανδρουλακάκης-Γ.Κουναλάκης- Κ. Αναγνωστόπουλος & Συν/τες » με τον διακριτικό τίτλο ΦΑΣΜΑ ΟΕ και στους αρχιτέκτονες πολεοδόμους Ιωακείμ Σπανούδη και Γεωργία Σωτηρίου, την εκπόνηση μελέτης ΓΠΣ-Κτηματογράφηση-Πολεοδόμηση-Πράξη Εφαρμογής της Κοινότητας Καπανδριτίου, με αμοιβή η οποία προεκτιμήθηκε από την ΤΥΔΚ στο ποσό των 174.100.000 δρχ. πλέον ΦΠΑ 31.338.000, ήτοι σύνολο 205. 438.000 δρχ.
Ταυτόχρονα με την υπογραφή της σύμβασης, δόθηκε στους αναδόχους το ποσό των 26.115.000 δρχ. πλέον ΦΠΑ ως προκαταβολή, το οποίο θα συμψηφιζόταν σταδιακά με την εκτέλεση της σύμβασης. Για την διασφάλιση δε  της προκαταβολής, η κοινότητα έλαβε από τους αναδόχους δύο ισόποσες εγγυητικές επιστολές 26.115.000 δρχ. ενώ για την καλή εκτέλεση της σύμβασης δύο επίσης εγγυητικές επιστολές 8.705.000 δρχ.
Όμως οι ανάδοχοι εκτέλεσαν ένα μικρό μέρος της σύμβασης την οποία στη συνέχεια κατάγγειλαν, με αποτέλεσμα, να μην συμψηφιστεί ολόκληρη η προκαταβολή που τους δόθηκε. Έτσι παρακράτησαν 24.723.850 δρχ. τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν στην κοινότητα.
Επί πλέον, οι εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει η κοινότητα, δεν βρέθηκαν στα αρχεία της. Από την έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι, κατά την διάρκεια ισχύος της σύμβασης και πολύ πριν αυτή καταγγελθεί από τους αναδόχους, είχαν επιστραφεί στην αρχή που τις εξέδωσε, οι δύο εγγυητικές επιστολές που αφορούσαν και διασφάλιζαν την προκαταβολή, η μία εκ των δύο καλής εκτέλεσης που επιστράφηκε μετά την καταγγελία της σύμβασης, ενώ αγνοείται η ύπαρξη της άλλη.
Ενέργειες που κάναμε:
Μετά την επιβεβαίωση της υπόθεσης, καταθέσαμε στις 16/7/2010 αίτημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου της συγκεκριμένης σύμβασης για την αποκατάσταση της ζημιάς την οποί υπέστη η κοινότητα και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την διερεύνηση και καταλογισμό τυχόν ποινικών ευθυνών.
Αναζητώντας τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει η κοινότητα διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν στα αρχεία, ούτε υπήρχε κάποιο έγγραφο που να εξηγεί την απουσία τους. Απευθυνθήκαμε στις 28/9/2010 στην αρχή που τις εξέδωσε, η οποία μας γνωστοποίησε ότι οι 3 από τις 4 είχαν επιστραφεί. Για την εξέλιξη αυτή ενημερώσαμε στις 10/11/2010, τόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο, όσο τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Στις 11/11/2010 καταθέσαμε εξώδικο στους αναδόχους, ζητώντας την αποκατάσταση της ζημιάς από την παράνομη παρακράτηση του υπολοίπου ποσού της προκαταβολής, στο ύψος που είχε ανέλθει το αρχικό ποσό των 24.723.850 δρχ., θέτοντας προθεσμία είκοσι ημερών από την επίδοση η οποία παρήλθε άπρακτος, χωρίς στο διάστημα αυτό να υπάρξει καμία επικοινωνία μεταξύ κοινότητας και αναδόχων.
Η αρμόδια επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θεωρώντας ότι το ποσό των 24.723.850 δρχ. αποτελεί ζημία της κοινότητας και όχι έλλειμμα, στην απάντησή της, δήλωσε αναρμόδια να προβεί στον καταλογισμό και ζήτησε να απευθυνθούμε εμείς στην Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε ο Επιθεωρητής να διεξαγάγει την έρευνα και να προβεί στον καταλογισμό.  
Επειδή θεωρήσαμε ότι, η επίτροπος ως Πόντιος Πιλάτος, αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες που έχει ως ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός και επί πλέον ζητά από εμάς να κάνουμε αυτό που αυτή έχει υποχρέωση να κάνει, στις 29/11/2010 απευθυνθήκαμε ξανά στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στον Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας, ζητώντας τους να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, άλλως θα έχουν συμβάλει στην ανεπίτρεπτη συγκάλυψη της υπόθεσης.
Η νέα Δημοτική Αρχή, οφείλει να ολοκληρώσει τις επιβαλλόμενες ενέργειες, με την  άμεση κατάθεση αγωγής σε βάρος των αναδόχων, που δεν προλάβαμε εμείς να καταθέσουμε και να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσης τόσο στο Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και στον Εισαγγελέα.
Για την αναλυτικότερη και σε βάθος ενημέρωσή σας, καταθέτω όλες τις επιστολές καθώς και το εξώδικο, από την ανάγνωση των οποίων χρονολογικά θα έχετε πλήρη ενημέρωση.

Ευδοξία Κελίδου-Γιαννακούλη
πρ. Πρόεδρος Κοινότητας Καπανδριτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου