Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

- Μετ’ εμποδίων Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (Γ.Π.Σ.) στο Δήμο Ωρωπού


• 13 Οικισμούς εκτός πολεοδόμησης προβλέπει η μελέτη της Α΄ φάσης που παραδόθηκε στον Οργανισμό Αθήνας .Δέκα τρεις οικισμοί στον πρώην Δήμο Ωρωπίων, που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, εμφανίζονται στην Α΄ Φάση αυτής της μελέτης, εκτός πολεοδόμησης, συνολικά ή τα μεγαλύτερα τμήματά τους, και μάλιστα με πυκνοδομημένους θύλακες.
Αυτοί οι οικισμοί είναι:
1) Λευκά Κάμπου Ωρωπού,
2) Πευκί,
3) Καμάρι,
4) Χρυσοπηγή,
5) Δροσιά,
6) Νέα Εκάλη,
7) Παντένα,
 8) Πρόοδος (πρώην Αετοφωλιά),
9) Πανόραμα Χαλκουτσίου,
10) Άγιος Αθανάσιος,
 11) Πανόραμα Αγριλέζας,
12) Τα μεγαλύτερα τμήματα του Πευκιά,
 13) Νέος Ωρωπός.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού που εκπροσωπεί ως θεσμικό δευτεροβάθμιο επίσημο όργανο το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Ωρωπού, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού που έχει ανατεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή στον Οργανισμό Αθήνας. Στην πορεία ο Οργανισμός Αθήνας ανέθεσε την εκπόνηση αυτής της μελέτης σε ιδιωτικό γραφείο, το οποίο ήδη έχει παραδώσει το προϊόν της εργασίας στον εντολοδόχο Οργανισμό Αθήνας από τον Μάιο του 2010.
 Από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία ζήτησε να ενημερώνεται από το Τεχνικό Γραφείο, το οποίο γραφείο ζήτησε αρχικά από τους συλλόγους να συμπληρώσουν την πραγματική οικιστική κατάσταση κάθε οικισμού και τις ιδιαιτερότητες, με συνέπεια όλοι οι οικισμοί να ανταποκριθούν υπό την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας. Και τούτο, παρά την αντίθετη θέση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να συνεργαστεί το γραφείο με τους συλλόγους, πράγμα που δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά, αφού σε τέτοια κορυφαία προβλήματα, που σηματοδοτούν το μέλλον της περιοχής, είναι απαραίτητη, νόμιμη και υποχρεωτική η κοινωνική συναίνεση με τους κατοίκους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν.
Παρά το γεγονός ότι η μελέτη της Α΄φάσης του ΓΠΣ έχει αποπερατωθεί και έχει παραδοθεί από τον περσινό Μάιο στον Οργανισμό Αθήνας, καμιά ενημέρωση δεν δόθηκε στους κατοίκους μέχρι σήμερα από τη δημοτική αρχή, όπως όφειλε. Για το γεγονός αυτό η Ομοσπονδία κινήθηκε άμεσα με μηχανικούς της περιοχής μας, πήρε τη μελέτη του Γραφείου από το διαδίκτυο και στη συνέχεια πραγμαμτοποίησε σύσκεψη ενημέρωσης στα Γραφεία της προς όλους τους συλλόγους και τους κατοίκους. Τη σύσκεψη παρακολούθησε και ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, ο οποίος ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την πρωτοβουλία της και ζήτησε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο δημαρχείο, ώστε και ο δήμος από την πλευρά του να παραθέσει όποια στοιχεία διέθετε από τον Οργανισμό Αθήνας για την ενημέρωση των συλλόγων.

Η δεύτερη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ωρωπού
Μετά την πρώτη ενημέρωση, σχετικά με την πορεία της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που δόθηκε στα Γραφεία της Ομοσπονδίας,από τον πολιτικό μηχανικό της περιοχής μας Γιώργο Παναγόπουλο και τον αντιπρόεδρο δικηγόρο Παναγιώτη Αθανασόπουλο, ακολούθησε η δεύτερη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ωρωπού.
Από πλευράς Δήμου παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ηλιάσκος, ο δημοτικός σύμβουλος Καλάμου Παναγιώτης Βασιλάκος και ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μπαλόκας.
Ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου είχε προσκληθεί και παρευρέθη ο γνωστός μηχανικός - μελετητικού γραφείου κ. Δημητριάδης και από την Ομοσπονδία ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Παναγόπουλος που παρακολουθεί την εξέλιξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Στη σύσκεψη αυτή παρευρέθη ακόμη η αρχιτέκτων Σίσυ Κορακά που είναι μάλιστα υπάλληλος του Οργανισμού Αθήνας, και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ομοσπονδία Συλλόγων.
Αρχικά, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί και τώρα και στο μέλλον το κλίμα συνεργασίας της δημοτικής αρχής με τους συλλόγους και την Ομοσπονδία που τους εκπροσωπεί, η οποία μάλιστα πρωταγωνιστεί και διευκολύνει το Δήμο σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ηλιάσκος στην πορεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, υποσχόμενος μάλιστα, ότι τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση των συλλόγων και των δημοτών. Και πρότεινε τελικά να γίνουν κοινές προτάσεις προς τον Οργανισμό Αθήνας για τη “θεραπεία” τυχόν αδικιών που έχουν διαπιστωθεί στη μελέτη της Α΄ φάσης.
Την πορεία και τις κραυγαλέες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί στη μελέτη της Α΄ Φάσης σε βάρος 13 περίπου οικισμών, επισήμανε κατά την ανάλυσή του ο μηχανικός Γιώργος Παναγόπουλος, ο οποίος πρότεινε την άμεση παρέμβαση στον Οργανισμό Αθήνας, μαζί με τη Δημοτική Αρχή, ώστε ν’ αρθούν οι αδικίες που έχουν παρατηρηθεί στη μελέτη.
Εποικοδομητικές θέσεις στο πρόβλημα πήρε και η αρχιτέκτων Σίσυ Κορακά, η οποία μάλιστα εξήρε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων για ένα τόσο σοβαρό θέμα και τους δήλωσε ότι θα βοηθήσει σε κάθε κατεύθυνση. Ο μηχανικός κ. Δημητριάδης που εκπροσωπούσε το Δήμο, αναφέρθηκε γενικά στη φιλοσοφία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και περιέργως αμφισβήτησε την προέλευση και γνησιότητα των χαρτών που έχουν προσαρτηθεί στη μελέτη, τους οποίους παρουσίασε ο μηχανικός της Ομοσπονδίας Γιώργος Παναγόπουλος.
Στο υπό συζήτηση θέμα αναφέρθηκαν από τους παρευρισκομένους με θετικές προτάσεις ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Βασιλάκος, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μπαλόκας, ο οποίος έθεσε, μεταξύ άλλων και την περίπτωση του εξασθενούς χρωμίου, που κατέστησε παντελώς αδύνατη την καλλιέργεια στη χαρακτηρισμένη από τη μελέτη γεωργική γη, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας απ’ όπου υδρεύονται τα κτήματα περιέχει υψηλές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. ο πρόεδρος του “Αγίου Αθανασίου” Βαγγέλης Βάθης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Αθανασόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σπύρος Κωστελέτος και πολλοί άλλοι. Το συντονισμό είχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος τελικά πρότεινε να προωθηθούν σύντομα κοινές προτάσεις Ομοσπονδίας - Δήμου για να προληφθούν παράφορες αδικίες στους 13 οικισμούς, που έχουν διαπιστωθεί κατά την Α΄ φάση και βέβαια πριν αυτή περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου