Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

- Σφράγισαν εργοστάσια που ρυπαίνουν επικίνδυνα το περιβάλλον και τον Ασωπό


Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Διεύθυνση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εντείνονται ήδη οι αυστηροί έλεγχοι στα εργοστάσια των Οινοφύτων και γενικά της Βοιωτίας, μετά τον ξεσηκωμό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και την διαπίστωση της εκτεταμένης ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα με το άκρως τοξικό και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.
Ήδη η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού συνεργάζεται και πιέζει προς την κατεύθυνση των ελέγχων, με συνέπεια άλλα δύο εργοστάσια να σφραγιστούν, επειδή καθ’ υποτροπήν δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος! Δημοσιεύουμε περικοπές από την καταγγελία σφράγισης των παρανομούντων εργοστασίων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Ε.Υ.Ε.Π.)
 - ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Σφράγιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων της εταιρείας BATANODE METALSTAR ΕΠΕ, «Παραγωγή Συσσωρευτών, Ανακύκλωση Συσσωρευτών, Παραγωγή Ανοδίων», που εδρεύει στο 54ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, Θέση Λυσία, στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Κίνηση διαδικασίας περί «Περιβαλλοντικής Ευθύνης» - Λήψη μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης.
Κατόπιν επανειλημμένων ανώνυμων αναφορών-καταγγελιών περί επανειλημμένης παράνομης ενεργοποίησης και λειτουργίας της επιχείρησης του θέματος, κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η υπηρεσία μας προέβη, το Σάββατο  04-12-2010, σε έκτακτο έλεγχο με τη συνδρομή ομάδας Αστυνομικών της ΟΕΠΤΑ/Δ/νσης Τροχαίας Αττικής, παρουσία του  αρμόδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Κατά τον έλεγχο, μεταξύ άλλων,  διαπιστώθηκε:
1. Λειτουργία της επιχείρησης με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από εγκατεστημένο Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος μεγάλης ισχύος, παρά την (1) σχετική ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και την ακόλουθη ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ.

2. Λειτουργία ορθοκαμίνου (φούρνου τήξης), τροφοδοσία και τήξη στοιχείων συσσωρευτών και ανάκτηση-παραγωγή  Μολύβδου και Ψευδαργύρου.

3. Υπαίθρια αποθήκευση, στον αύλειο χώρο, εκατοντάδων κυβικών μέτρων αποβλήτων μεταλλουργικών διεργασιών, κυρίως χύδην,  (ξαφρίσματα, σκωρίες, σκόνη σακκόφιλτρων, ρινίσματα μετάλλων κ.α), στερεών καυσίμων (πετ κωκ, λιθάνθρακα) ‘‘υγρών καυσίμων’’ (μάλλον χρησιμοποιημένων διαλυτών και ελαίων, σαπουνελαίων και ορυκτελαίων), χρησιμοποιημένων ηλεκτρολυτών σε δοχεία και άλλων υλικών (συσσωρευτές, τεμαχισμένα πλαστικά κελύφη συσσωρευτών, σκραπ, μεταλλικά στοιχεία, μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων, εξοπλισμός κ.α.), πολλά εκ των οποίων εμπεριέχονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων και χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα ή εν δυνάμει επικίνδυνα. Επισημαίνεται ότι στον αυλή της εγκατάστασης, δίπλα στην ορθοκάμινο, εντοπίστηκε λάκκος μπαζωμένος με διαχειριζόμενα υλικά (σκόνες-σκωρίες). Ο αύλειος χώρος εναπόθεσης υλικών έφερε σε τμήμα του μόνο τσιμεντένιο υπόστρωμα, μη στεγανό, διαρρηγμένο με κλήση προς γειτονικό καλλιεργούμενο οικόπεδο  με εγκατεστημένη γεώτρηση εντός του και εμφανείς απολήξεις εκπλυμάτων και απορρίψεις υλικών σε αυτό.

4. Απασχόληση πέντε Αλλοδαπών εργατών και ενός Ημεδαπού για την  έναυση και τροφοδοσία της ορθοκαμίνου και την ανάκτηση Μολύβδου.

Για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία λόγω υποβάθμισης του περιβάλλοντος, παράνομης διαχείρισης αποβλήτων και παράνομης λειτουργίας.
Στο πλαίσιο των παραπάνω η υπηρεσία μας θα ακολουθήσει την  προβλεπόμενη από το άρθρο 9, παρ. Α.4 του Ν.2947/2001  (ΦΕΚ 228Α) διαδικασία. Ειδικότερα, εξετάζει ήδη στοιχεία που υπέβαλλε ο εκπρόσωπος της επιχείρησης και με τη λήψη των αποτελεσμάτων εργαστηριακής ανάλυσης των ληφθέντων δειγμάτων υλικών θα συντάξει έκθεση ελέγχου με την οποία η ελεγχόμενη δραστηριότητα θα κληθεί σε απολογία. Ακολούθως θα εκδοθεί αιτιολογημένη Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και Εισήγηση Επιβολής Προστίμου και ταυτόχρονα ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβασθεί στην οικεία Εισαγγελία Πρωτοδικών για την διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.
Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι κατά τους δύο προηγούμενους ελέγχους της ΕΥΕΠ στην εν λόγω επιχείρηση, στις 18-06-2004 και στις 03-12-2008 (2 και 3 σχετικά) διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, παράνομη λειτουργία χωρίς άδειες διάθεσης λυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς και ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων.
Η επιχείρηση με το ως άνω (4) σχετικό γνωστοποίησε στην αρμόδια Δ/νση Περ/κου και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας ότι, βάσει του αρ 8, παρ. 1  του Π.Δ. 148/2009 «... θα προβεί άμεσα σε προληπτικές ενέργειες» και ειδικότερα «…σε μικρής κλίμακας μηχανική επεξεργασία του χονδρόκοκκου μίγματος μολύβδου και οξειδίου του μολύβδου και αποθήκευσή του σε ασφαλές κλειστό και στεγανό container» και «ενσάκιση (σε big bags) των παραχθέντων σκωριών και αποθήκευσή των σε αποθηκευτικό χώρο».
Ακολούθως, το Σάββατο 12-02-2011, περιήλθε στην υπηρεσία μας ανώνυμη καταγγελία για ενεργοποίηση-επαναλειτουργία του φούρνου τήξης της επιχείρησης.
Ενημερώθηκαν σχετικά το Α.Τ. Οινοφύτων και η Εισαγγελία Πλημ/κών Θήβας για τις  ενέργειές τους.

Ο Γενικός Επιθεωρητής
Παναγιώτης Μέρκος

• Επίσης μετά από σειρά καταγγελιών και διαπιστώσεων σφραγίστηκε και το εργοστάσιο συσκευαστηρίου καρότων και κρεμμυδιών, ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Γ. Παππά στη θέση Λαψάνα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου